Prp-metoden

Vampyrmetoden – vad är det?

Vampyrer har varit på modet i ganska många år nu. Tv-serier som True Blood, böcker och filmer som Twilight-serierna, med mera. Och även om vampyrerna i populärkulturen inte åldras har det inte varit särskilt mycket vampyrer i skönhetssegmentet. Förrän nu.

Prp, även kallat vampyrmetoden, är en skönhetsbehandling som gjorde entré i början av 2010-talet. En av de första som testade den var Kim Kardashian, och det är troligen en av anledningarna till varför den blivit så populär. Men vad går metoden ut på? Och varför kallas den för vampyrmetoden?

Så går prp-behandling till

Anledningen till att metoden ofta kallas vampyrmetoden är att man använder patientens eget blod. Det korrekta namnet är dock platelet-rich plasma, som förkortas prp. Den del av patientens egen blodplasma som innehåller mest blodplättar injiceras i huden, och plasmans föryngrande egenskaper gör att huden blir slätare. Vanligen använder man en centrifug för att separera och koncentrera den del av plasman som innehåller mest blodplättar. Läs mer om prp hos Viktoryas Beauty, en salong i Stockholm som arbetar just med denna metod.

Prp mot håravfall – och annat

Prp kan inte bara användas för att föryngra huden i ansiktet. Metoden används också för att behandla håravfall. Blodplasman injiceras i hårbotten med små stick, och blodplättarna i plasman sätter igång en läkningsprocess kring hårsäcken, vilket stimulerar håret till återväxt. Behandlingen kan göras förebyggande, men det är också vanligt att den kombineras med en hårtransplantation.

Faktum är att prp inte utvecklades för att användas kosmetiskt, utan ursprungligen användes inom idrottsmedicin – bl.a. vid behandling av problem med rotatorkuffen –  och sårvård.