Är veganskt läder bra för miljön?

Du ska inte äta din väska så visst kan det låta lite konstigt att den har veganskt läder. Men det här uttrycket blir allt vanligare och har inget med förtäring att göra. Veganska läderprodukter är väskor, kläder och skor som är gjorda av material som ser ut som läder. Inget djur har gått åt för den veganska läderprodukten, men vad har det med miljövänlighet att göra?

Veganskt läder är ofta plast

Det är mycket vanligt att det veganska lädret är gjort av plaster som PU och PVC. Det kan vara svårt att se skillnaden men håll en tänd tändare alldeles vid den veganska läderplånboken och den är snart ett smält minne blott!

Vad är veganskt läder?

Det finns andra material som konstläder som inte är av plast. En del menar att de är bättre för miljön. Fast plasten har ett rykte som kanske inte riktigt stämmer. Särskilt om vi betänker möjligheten till återvinning.

Hållbara kläder och accessoarer

Det finns ett stort intresse för hållbarhet inom modeindustrin. Det är också därför som veganskt läder har blivit så populärt. Det här är ett material som absolut kan ge produkter som håller länge och som också kan återvinnas.

Naturliga material utan plaster kan vara att föredra. Det beror lite på hur du ser på plasten och dess miljöpåverkan. Sedan är det ju också så att många väljer det veganska lädret för att slå ett slag för djuren. Den som är vegan kan se det som helt naturligt att även välja kläder och accessoarer som inte har tillverkats av djurhudar.