Fönsterrenovering lägenhet

Inredning av det som är ute

Inredning handlar inte bara om själva bostaden. Den som bor i villa kan även påverka hur man upplever “innandömet” genom planeringen av trädgården. Och om man bor i lägenhet, som jag gör, har trapphuset och fönstren stor betydelse för hur man upplever även lägenheten. 

Trapphuset är det första man ser när man kommer in i ett hus med lägenheter. Det är också det sista man ser av fastigheten när man går därifrån. Om du bor i en bostadsrätt kan du tjäna på om föreningen gör en trapphusrenovering, eftersom det påverkar intrycket av din lägenhet och därmed också värdet på den. 

Förutom trapphusrenovering och trapphusmålning har fönstren också stor betydelse för hur man upplever lägenheten. Slitna fönster kan vara dragiga, vilket gör det frestande att byta ut dem. Men vid ett byte sätts ofta nya karmar in i de gamla. Du får därför fönster som är mindre än de gamla. De släpper inte in lika mycket ljus som tidigare, och det blir mörkare i lägenheten. 

Av den anledningen är fönsterrenovering att föredra, både när det kommer till estetik och ekonomi. Du kan läsa mer om trapphusrenovering hos https://xn--trapphusmlning-tib.net/trapphusrenovering-i-stockholm/, som projektleder både fönsterrenovering och trapphusarbeten. När jag googlade hittade jag också en bostadsrättsförening som anlitat Trapphus Målning.

Fönsterrenoveringens dag

30 maj är sedan 2018 fönsterrenoveringens dag, en dag som syftar till att bevara hantverket att ta hand om fönster, och påvisa fördelarna med att renovera istället för att byta.

Så här skriver Östergötlands museum om dagen:

Värdet och kvaliteten på äldre fönster är okänt för många. Vackra kvalitetsfönster ersätts ofta med moderna fönster som inte sällan är tillverkade av material med kort livslängd – eller rent av material som inte går att underhålla, till skada för både natur- och kulturmiljö.